Rosół to prawdziwy sprawdzian umiejętności gotowania i wyczucia smaku, każdej gospodyni. Przepisów na rosół jest bardzo wiele, niektóre rodziny mają nawet swój ulubiony, który krąży w rodzinie od pokoleń i panie kurczowo trzymają się podanych tam proporcji. Całkiem spora liczba pań jednak nadal poszukuje idealnego przepisu na tę zupę. Jak ugotować rosół?
Jak ugotować rosół, aby zachwycał swym smakiem?
Sekretem tej zupy jest dobre jakościowo mięso oraz duża ilość włoszczyzny. W rosole dobrze jest łączyć kilka rodzajów mięs, najlepiej wołowego i drobiowego. Zakupmy więc około kilograma mięsa drobiowego, mogą być udka z kurczaka, bądź korpus. Idealnie również odnajdzie się tutaj skrzydło bądź podudzie z indyka. Poza mięsem drobiowym, zakupmy jeszcze około 600 g wołowiny. Może być antrykot lub szponder. W następnej kolejności zaopatrzmy się w pokaźny pęczek woszczyny, cebulę, natkę pietruszki, oraz makaron, z którym będziemy zupę spożywać. Z przypraw będziemy potrzebować, liści laurowych, ziela angielskiego, oraz pieprzu i soli.
Mięso umyjmy pod zimną wodą i włóżmy do dużego garnka. Wraz z mięsem, włóżmy do garnka obraną i umytą włoszczyznę, 4 liście laurowe, 3 kuleczki ziela angielskiego oraz opaloną nad ogniem cebulę. Po zagotowaniu, zdejmijmy szumowiny z powierzchni zupy. Zmniejszmy ogień pod garnkiem i pozostawmy zupę do swobodnego gotowania na około 2,5 godziny, kontrolując co jakiś czas ilość wody w garnku. Pod koniec gotowania doprawmy do smaku nasz rosół, solą oraz pieprzem. Rosół serwujmy ze świeżo ugotowanym makaronem, posypując całość obficie drobno posiekaną natką pietruszki.
W ten sposób podany rosół, będzie pożywnym oraz cieszącym oko posiłkiem dla każdego z nas.
Podczas gotowania rosołu korzystanie z kostek rosołowych, czy tylko z lubczyku i innych przypraw?