Mięso z indyka jest zalecane przez dietetyków (źródło). Filet sprawdza się idealnie w posiłkach dla dzieci. Jest to bardzo delikatne, białe mięso. Nie ma ono tak intensywnego smaku, jak wieprzowina, wołowina, czy też dziczyzna. Udziec z indyka jest nieco ciemniejsze. Inna jest również jego struktura. Jak przygotować mięso z indyka, aby nasze obiady nie były monotonne? Czasami wystarczy mały dodatek w postaci pysznego sosu, by nadać potrawie zupełnie innego smaku.
Jak zrobić zasmażkę do sosu
Aby zrobić zasmażkę do sosu, należy roztopić na patelni łyżkę masła klarowanego oraz dodać do niego łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy. Gdy zasmażka zacznie się pienić, dodajemy do niej szklankę bulionu, mleka, śmietanki lub sosu, jaki powstał podczas pieczenia mięsa. Płyny te możemy również odpowiednio połączyć np. gdy zmieszany sos z pieczeni ze słodką śmietanką, będziemy mieli jasny sos pieczeniowy. Robiąc zasmażkę do sosu, powinniśmy wiedzieć o tym, że na szklankę płynu potrzebujemy zasmażkę z łyżki mąki oraz z łyżki masła. Robiąc sos z podwójnej porcji, musimy odpowiednio zwiększyć ilość mąki oraz masła.
Indyk w sosie śmietanowo-ziołowym
Indyk w sosie śmietanowo-ziołowym smakuje wyśmienicie z dodatkiem ryżu lub makaronu oraz gotowanych warzyw. Świetnie sprawdzi się również surówka. Jak zrobić sos śmietanowo-ziołowy? Wystarczy użyć słodkiej śmietanki, którą zagęścimy zasmażką. Jeśli chcemy nieco lżejszy sos, zamiast śmietanki możemy użyć mleka. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jakie zioła dodać do sosu? Sos sprawdzi się z takimi ziołami jak:
- koperek;
- szczypiorek;
- oregano;
- bazylia;
- cząber;
- liście czosnku;
- mięta.
To na jakie zioła się zdecydujemy, zależy od naszych upodobań. Nie radzę mieszać dwóch różnych ziół. Każde z nich ma bardzo intensywny smak i eksperymentując, moglibyśmy popsuć smak sosu. Sos śmietanowo-ziołowy pasuje zarówno do filetu z indyka, jak i do pieczeni z całego indyka lub z udźca.
Indyk w sosie pieczeniowym
Indyk w sosie pieczeniowym to klasyk. Jak przyrządzić indyka w sosie pieczeniowym? Aby zrobić naturalny sos pieczeniowy, potrzebujemy pieczeni z indyka. Na pieczeń idealnie nadaje się cały indyk lub udziec z indyka. Mięso marynujemy w ulubionych przyprawach, ziołach oraz oleju i odkładamy na kilka godzin, a nawet na całą dobę do lodówki. Następnie pieczemy je w temperaturze 220 stopni. Jak długo piec pieczeń z indyka? Na pół kilograma mięsa potrzebujemy około 30 minut czasu, na kilogram mięsa godzinę czasu itd. Indyk w sosie pieczeniowym świetnie sprawdzi się na niedzielny lub świąteczny obiad. Najczęściej w te dni możemy poświęcić nieco więcej czasu na gotowanie. Mięso można również upiec wieczorem. Następnego dnia wystarczy je jedynie podgrzać. Podczas pieczenia powstaje sos, którym możemy polać mięso lub ziemniaki. Jeśli powstało zbyt mało sosu, albo jest on bardzo ciemny oraz mocno przyprawiony, można go rozcieńczyć słodką śmietanką, mlekiem, bulionem mięsnym lub warzywnym, a następnie zagęścić zasmażką.
Przygotowanie dania tj. indyk w sosie jest niezwykle proste. Naturalny sos pieczeniowy oraz sos śmietanowo-ziołowy mają swoje plusy. Robiąc sos samodzielnie, wiemy mianowicie, co jemy. Poza tym to my decydujemy, jaki smak będzie miał nasz sos. Pamiętajmy, by wykorzystać go do mięsa dobrej jakości.